Sziasztok 🙂
Nagyon gyorsan jelentkezem újra, na nem mintha annyi minden történt volna velem, hanem azért mert korszakalkotó, mintegy világmegváltó felfedezést tettem ma (is) – a kerti munka nehéz mulatság, ahogy az olasz gazdák mondják, a föld távol van ( ha már írtam, bocsánat ) szóval amikor le kell hajolni, hogy kihúzd, megkapáld ( én nem nagyon teszek ilyet 🙂 ) tehát bizony nagyon messze van… nekünk 1000 m2 a kert, ami nem túl nagy, de egy ilyen hozzám hasonló városi elkényelmesedett némbernek néha bizony kínkeserves… 😀 ( egyébként régen is volt kiskertem )
Jelenlegi mérleg ( körülbelüli adatok, napról-napra változik ) 72 cserép virág ( főzni sem tudok keveset 🙂 ) 3 mandarin, 1 mini mandarin, 15levendula minimum, 3 amolyan hagyományos, Májusban virágzó futórózsa, 3 fél éven át virágba boruló futórózsa ( most vettem ) 2 passio flora, 3 murvafürt, 2 olívafa, 1 amolyan mediterrán naspolyafa, 1 kaki szilva fa ( vicces a neve, mindig nevetés fog el, ha meglátom kiírva, bár itt japán almának hívják ) 1 db hatalmas, kb. 150 éves fügefa, megszámlálhatatlan kis és nagyobb füge, ribizlik, néhány tő szőlő, 8 gránátalma, leanderek, sétányrózsák és megszámlálhatatlan pozsgás és mindenféle amit összeszedtem innen és onnan 🙂 + a kiskert, az említett paradicsomok, cukkinik, fűszernövények, újhagyma és jön még a paprika és az uborka is. Nagyjából ennyi… és a fű, amit próbálunk kordában tartani, pontosabban ez nem is fű, hanem gaz és még több gaz + fű :))) Mivel egy mező közepén van a ház, ezért a gaz és a vadvirágok megállítása embert próbáló feladat lenne, néha feladom, néha dühösen nekiugrok, miközben tudom, hogy 1 hét múlva a szél megteszi a dolgát és újabb magokat fúj ide… ezért az alábbi elméletem van- ami nincs cserépben kicsit nyírom ollóval körülötte a gazt, de nem töröm össze magam… aki túlél, az nyerő, aki nem… de szerencsére szeretnek a virágok és azt is értékelik, hogy naponta 2x őrjáratot tartok, megnézem őket, hogy nőnek, mi van velük, beszélek hozzájuk 🙂 meghálálják 🙂 A paradicsomok szintén, mint talán már említettem, nem vagyok túl szoros barátságban a kapával és barátaival… amíg kicsik a paradicsomaim és a többiek, addig kihúzkodom a gyomot… ha már szépen beindultak, akkor csak azt ami nagyon szúrja a szemem 😀 😀 Férjem először döbbenten nézte a sajátos termesztési szokásaimat, majd szintén nem kevésbé döbbenten nézte a termést is 😀 ( természetesen nincs permetezés, nincs semmi kémia ) Most pedig még articsókát is ültettem, amiről semmit sem tudok, csak annyit, hogy finom… Ma vettem és meg akartam csinálni ( életemben először ) de rájöttem, hogy várok vele 1-2 napot, mert elég macerásnak tűnik az elkészítése.
Ma tengereztünk egy kicsit, egészen pontosan pecázással egybekötött láblógatás és napozás volt ( embernek ma szabadnapja volt ) utána pedig beindult a főzés és a kertészkedés. Nagyon sok mindent nem tudok vagyis nem egykönnyen tudok itt megvenni itt (pl. a csirke is elég hiányos- alsó és felső comb, mell ( filézve is ) máj, szív, szárny… kb. ennyi ) tehát sokszor “dühöngésbe” csap át a bevásárlás viszont ami nagyon klassz, hogy mindenhol borjút lehet venni 🙂 Ma azt sütöttem, fokhagymásan és hozzá római édesköményt pároltam meg olívaolajban, fokhagymával és fehérborral + rukkolás-újhagymás paradicsomsalátával. A rukkola és az újhagyma már a kertből jött ki és azt hiszem nincs is ennél jobb, mint amikor tudjuk, amit eszünk az tiszta, nincs permetezve, manipulálva, hanem friss, kicsit földes akár és ilyenkor már nincs fáradtság a kerti munka miatt…
Kommentek